Hverdag uden plastik

En hverdag uden plastik… puh, det lyder komplet uoverskueligt – kan det overhovedet lade sig gøre? Formentlig ikke fuldstændig, men det behøver ikke at blive en deprimerende undskyldning for slet intet at gøre. Faktisk er der virkeligt mange småting du kan ændre en enkelt gang i dit hjem, for at skære ned på den mængde af plastik, du har gennem hænderne i løbet af din hverdag.

De sidste par år har jeg arbejdet på at bruge mindre plastik. Jeg er på ingen måde plastikfri og tror ikke, at jeg nogensinde bliver det 100%, men jeg har alligevel fundet ud af at der er mange små måder, jeg kan forhindre plastik i at komme ind i min hverdagsrutine på. I starten af marts blev jeg inspireret af en kvinde i England, der brugte 40 dage op til påske på at nærstudere den plastik vi bruger i vores hverdag. Jeg besluttede mig for at følge i hendes fodspor og begyndte at indsamle mit plastikaffald i en glaskrukke. Da marts gik på hæld, samlede jeg alt mit plastik og gennemgik det for at se med mine egne øjne, hvor meget jeg bruger.

 

Hvis du har læst blogs eller set videoer på Youtube omkring at leve “zero waste,” er det helt sikkert ikke første gang du hører at mennesker  samler deres plastikaffald i en krukke, men faktisk er det slet ikke pointen med mit eksperiment. Pointen er, at jeg hver måned gennemgår det plastikaffald, jeg har produceret den pågældende måned og forholder mig aktivt til, om der er en måde at undgå det på. Og rent faktisk har det allerede den første måned vist sig, at mange af plastik produkterne ret let kan udskiftes til en løsning uden plastik.

 

Dette er ikke 100% det plastikaffald jeg har haft i marts – når man starter på sådan et projekt, tager det tid lige pludseligt ikke at smide dit slikpapir i den nærmeste skraldespand, når man er på farten. Det er en væsentligt sværere vane at bryde, end jeg havde troet. Derudover er der nogle ting, som det ikke er hygiejnisk at opbevare i en hel måned – derfor har jeg eksempelvis ikke gemt mælkekartoner, selvom der er plast i pappet, da det vil få mit køkken til at lugte forfærdeligt. Her har jeg i stedet lavet en note på min telefon, så jeg kan se hvor meget jeg har brugt. Det samme gælder badeværelsesaffaldet. Det handler om at gøre det, der er realistisk, i stedet for at forvente, at man kan starte med en 100% succesrate.

 

3 indsatsområder til næste måned

  • De klare plastposer bruger vi vist alle en del af, men er de i virkeligheden nødvendige? Min bedste måde at undgå dem på, er ved at bruge små stofposer – det gør jeg f.eks. til min madpakke. Hvis noget af frokosten ikke kan gå direkte i posen, bruger jeg en glaskrukke eller min stålmadkasse.
  • Brød og grøntsagsindpakningen kan undgås ved at medbringe en stofpose hos bageren og købe et helt rugbrød. I forhold til grøntsager kan være sværere at undgå plastikken. Butikker er ved lov påkrævet at kunne adskille økologiske og ikke økologiske varer fra hinanden, og da man sælger flest konventionelle grøntsager, har man af hensyn til at bruge mindst muligt plastik valgt, at det er de økologiske varer, der er pakket i plastik. Derfor står man ofte med valget, om man vil købe økologiske varer, eller om undgå plastikemballagen. Der er dog andre muligheder, og hvis du handler hos en grønthandler, er der ofte langt mindre plastikemballage. Jeg handler selv på markedet på Ingerslevs Boulevard i Aarhus, Her kan du nemlig købe lokale, økologiske grøntsager, som ikke er pakket ind.
  • Slikpapir har de fleste formentligt ikke lyst til at udfase, hvis det sker på bekostning af fredagsslikket. Heldigvis er der dukket virkeligt mange muligheder op, for at købe slik i løsvægt. Brug butikkernes papirsposer, som efterfølgende kan smides i papircontaineren eller medbring din egen stofpose.

 

Hvis du selv tænker på at gå igang med at skabe overblik over dit plastikforbrug, så vær ambitiøs, men nådig over for dig selv. Du kan ikke tackle alle områder på engang, og det er helt okay. De små ændringer tæller også! Personligt har jeg ikke tænkt mig at takle bunken der hedder cigaretemballage i øjeblikket, selvom der er mange både helbredsmæssige og plastikmæssige hensyn der kunne tale for, at det ville være den vigtigste at gå igang med. Den kamp må jeg bare indrømme, at jeg ikke er klar til at tage endnu, så den får lov til at vente lidt. Jeg håber at noget af dette kan være til inspiration for dig. Det handler ikke om at være perfekt, men om at tage små, ukomplicerede skridt mod at leve lidt mere enkelt og med omtanke for den jord vi bor på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.