At være zero waster

Faktisk er det lidt en tilsnigelse, at nogen overhovedet skulle kalde sig zero waster. Jeg har i hvert fald ikke hørt om nogen endnu på verdensplan, der ikke producerer noget skrald overhovedet. Men det er heldigvis ikke det, der er pointen.

Zero waste handler om at stræbe efter at leve et liv uden skrald. Et liv, hvor man undgår at købe eller modtage noget, der ikke kan genanvendes på den ene eller den anden måde efterfølgende.

En af de mest promoverede zero wastere er Bea Johnson, der sammen med sin mand og to børn har bevist, at man kan leve stort set uden at producere skrald. Overhovedet! Faktisk producerer de kun, hvad der svarer til et sylteglas med skrald OM ÅRET!

I hendes bog “Zero Waste Home” fortæller hun om hendes families rejse fra at leve i et kæmpestort hus med masser af ejendele, til i dag, hvor familien er flyttet til et væsentligt mindre hus, har solgt langt størstedelen af deres ejendele og nu lever ud fra et princip om at undgå at belaste miljøet. De lever efter de 5 R’er:

  • Refuse – at de siger nej, til alt det de ikke har brug for
  • Reduce – at de begrænser deres indkøb
  • Reuse – at de genbruger det de køber så mange gange som overhovedet muligt
  • Recycle – at de genanvender alt de de må skille sig af med
  • Rot – at de komposterer resten.

En anden stor inspirationskilde for mig er Lauren Singer, der bor i Brooklyn, men har vist omverdenen, at man godt kan leve i en storby uden at producere skrald. Hun har et sylteglas der indeholder alt det skrald hun har produceret de sidste 4 års! Ved siden af hendes projekt som zero waster, har hun startet et firma, der laver vaskemiddel til tøjvask, uden at være miljøbelastende.

Der er mange mennesker at blive inspireret af og mit håb er, at jeg på et tidspunkt har fundet mit eget hjørne indenfor zero waste. I øjeblikket beskæftiger jeg mig mest med at lave mine egne produkter selv, i stedet for at købe f.eks. tandpasta, hårlak, fugtighedscremer mv.

 

Læs mere om Bea Johnson her:  www.zerowastehome.com
Læs mere om Lauren Singer her: www.trashisfortossers.com