5 tips til en simpel økonomi

For efterhånden snart tre år siden drømte jeg om en måde at gøre mit forhold til min økonomi mere simpelt. Gennem min studietid blev jeg af forskellige årsager “nødt til” at tage studielån, hvilket betyder, at jeg i dag betaler af på et lån, som jeg burde have stoppet mig selv i at optage i første omgang. Siden jeg blev færdig på studiet, har jeg brugt meget tid på at bekymre mig om penge, men i 2015 besluttede jeg mig for, at nu havde jeg slået mig i hovedet længe nok over at have optaget lånet i første omgang. Nu var det tid til at stoppe selvmedlidenheden og gøre noget!

Det blev startskuddet på en total omvæltning i mit syn på penge. Jeg fik for første gang lagt et grundigt gennemarbejdet budget, begyndte at indføre lommepenge til mig selv og fik sat mine afbetalinger på gælden i system. Mit største ønske var at gøre min økonomi mere simpel, så jeg kunne stoppe med at bekymre mig. Her kan du læse 5  tips, der har gjort det simplere for mig at forholde mig til min økonomi og overholde det budget, jeg har sat mig.

 

Stop selvpineriet
Hvis du ønsker at undgå at bruge unødige penge, så lad være med at friste dig selv ved at gå forbi dine yndlingsbutikker. Det er en katastrofe, der venter på at ske. Egentligt synes jeg ikke, at jeg selv har været afhængig af at shoppe, men jeg måtte alligevel lave en aftale med mig selv om at undgå min yndlingstøjbutik i et år. Hvis jeg gik forbi og så deres nye lækre tøj i vinduerne, var jeg alt for let at friste til at gå ind og kigge på tøjet, for “det koster jo ikke penge”. Og herfra var der kun “ej, jeg kan jo bare lige prøve det på – jeg køber det jo ikke” og før jeg så mig om, stod jeg alligevel med dankortkvitteringen i hånden. Vi har alle sammen et ømt punkt, vi har svært ved at modstå, og hvorfor friste dig selv unødigt, hvis du har besluttet dig for, at du hellere vil bruge pengene anderledes.

 

Gør din afbetaling til et ritual
Som en del af min plan om at betale min gæld af, har jeg fokuseret på min motivation. Det var vigtig, at gælden ikke blev en ubehagelig ting der holdt mig vågen om natten, men at jeg i stedet fik en følelse af at være succesfuld med afbetalingen. Jeg har derfor for et par år siden designet et penge-termometer, som hænger på min dør. Hver måned udfylder jeg det, jeg afbetaler på gælden, så “temperaturen” stiger i termometeret. Det er et nemt og meget visuelt ritual og er samtidig med til at holde mit langsigtede mål om at blive gældfri for øje. Det føles som en lille sejr, hver gang jeg kan udfylde en smule mere på termometeret og se gælden blive mindre. Derudover har jeg lavet små markører, så jeg fejrer hver gang jeg når en milepæl, f.eks. at jeg har afbetalt 25, 33 eller 50% af gælden. Det behøver ikke være noget stort eller dyrt, men kan f.eks. være at manden og jeg køber ind til noget ekstra lækkert mad, eller tager en tur i biografen.

 

Brug kontanter når du handler
Måske er dette et af de mest kendte tip. Vores hjerner er langt mere klar over værdien af de penge vi bruger, når vi har fysiske sedler og mønter i hænderne. Derfor giver det mening at hæve de penge, jeg har budgetteret med til mad og fordele dem i uge-kuverter hver måned. På den måde kan jeg bedre holde styr på, hvad jeg har til hver uge, men der er også en anden bonus. At bruge kontanter til mine dagligvarer betyder, at hver gang jeg har dankortet oppe af lommen, bruger jeg penge på noget, der ikke er sat penge af til. Jo mere jeg kan kæde mit dankort sammen med luksus eller ikke-budgetterede indkøb, jo mere opmærksom bliver jeg på, hvornår jeg bruger penge på en uplanlagt måde.

 

Vekslepenge-glasset
En anden fordel ved at bruge kontanter er, at jeg kan konkurrere med mig selv hver uge om, hvor meget jeg kan gå under budgettet. Ved ugens udgang hælder jeg de overskydende vekslepenge i en glaskrukke. Når krukken er fuld sætter jeg alle pengene ind på min konto og laver en ekstraoverførsel på min gæld, eller en ekstra indbetaling på min opsparingskonto.

 

Sælg det, du ikke bruger
Heldigvis begynder vi i Danmark for alvor at tage genbrug til os i alle afskygninger. Det betyder at det er lettere end nogensinde før, at sælge de ting, du ikke længere bruger. Jeg lever ret minimalistisk og har brugt de seneste par år på at rydde op og sælge ud af mine ejendele. I starten var det svært for mig at acceptere, at man selvfølgeligt ikke får den pris ind, som man selv har givet for genstanden fra ny, men med tiden har jeg lært, at det er langt bedre at de flotte sko, som jeg aldrig bruger, kommer ud og bliver elsket og brugt hver dag af en ny ejer, end at de står i skabet og samler støv, fordi jeg ikke kunne bære at skille mig af med dem. Der er dog forskellige måder at gøre sit til at få mest muligt for de ting du sætter til salg, eksempelvis kan der være meget stor forskel på salgsprisen alt efter hvilket sted du sætter genstanden til salg. Det er derfor en god idé at undersøge lidt på forhånd, og så lærer man selvfølgeligt undervejs, hvad der virker.

 

_____

Jeg håber at nogle af disse tips kan være brugbare for dig. Skriv gerne en kommentar, hvis der er noget, du kunne tænke dig, at jeg uddyber i mit næste blogindlæg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.