Økonomisk værktøjskasse

Vidste du at hver tredje dansker har en strammere økonomi hvert år i januar, på grund af julens ekstra indkøb?*

Jeg ved ikke noget værre, end ondt i maven over økonomien, og siden jeg vendte bøtten på min privatøkonomi for ca. 5 år siden, er januar blevet en af mine favoritmåneder i økonomisk henseende. Det betyder nemlig at jeg får lov til at bruge et af de redskaber jeg har lavet til at følge op på min økonomi, og sikre mig at alt går efter planen.

Redskaberne er relativt simple, og jeg har tilpasset dem hen over et par år, så de passer til mit behov. Men fordi så mange reagerede i sommers, da jeg for første gang fortalte offentligt om min privatøkonomi, har jeg besluttet mig for at lægge mine redskaber online.

Forhåbentligt har du slet ikke brug for dem, fordi du allerede er godt igang med dine egne rutiner til at give din økonomi jævnlige eftersyn. Men hvis du har, så håber jeg, at de kan komme dig til gavn.

 

For ingen skal ligge søvnløs om natten på grund at deres økonomi!

 

 

Lær at lave en årsstatus

En gang om året sætter jeg mig ned og gennemgår, om de økonomiske målsætninger jeg har sat mig for det pågældende år, er blevet opfyldt. Jeg sætter mig årligt tre typer mål: 1) Hvor meget jeg forventer at afdrage på min SU-gæld, 2) Hvor meget jeg forventer at spare op det kommende år, og 3) Hvor meget jeg forventer at min networth skal stige med det kommende år. Det betyder også at når året er gået, kan jeg evaluere på de tre områder, og sætte tre nye målsætninger for det kommende år, baseret ud fra, hvad der rent faktisk skete i 2019.

I år var et godt år, og jeg lykkedes indfriede 2 ud af 3 af mine målsætninger for 2019. Eneste målsætning jeg ikke nåede helt i hus med, var at vi fik opsparet 10.000 kr. mindre, end vi havde planlagt – hvilket formentligt skyldtes, at vi pludseligt stod overfor en flytning og ekstra udgifter på den front.

Fordelen ved at lave en årsstatus på denne måde er, at du kan vende tilbage månedligt og følge op på, hvordan det går (det kan du i øvrigt gøre i den networth-skabelon jeg har vedhæftet nedenfor).

 

Budgetark – skabelon

Her kan du downloade det budgetark jeg arbejder ud fra, når jeg håndterer vores indkomne løn. Jeg kører med et nul-sum-budget, hvilket betyder at jeg beregner hvor meget jeg skal overføre til vores budgetkonto til de faste udgifter hver måned. Derefter lader jeg et forudbestemt beløb blive stående på kontoen til mad og benzin-udgifter i løbet af måneden.

Det resterende beløb bliver flyttet ind på vores opsparingskonto hver måned, så vi ikke vænner os til ekstra penge mellem hænderne, hvis vi eksempelvis får lidt ekstra i løn i en måned. Jeg gør dette en gang i måneden, og det tager mig maksimalt 10 minutter.

 

Overblik over din gældsafvikling

Jeg har stadig lidt gæld tilbage, som vi arbejder på at banke af hurtigst muligt. I dette Excelark kan du indtaste din gæld og se versioneringer af, hvor hurtig gælden forsvinder, alt efter hvor stort et beløb der afdrages med månedligt. Derudover kan du i højre side også se en graf, de illustrerer gældsafviklingen.

 

 

Networth-beregner

Networth er den samlede mængde penge du er god for, altså alle dine aktiver (opsparinger, aktier, mv.) fratrukket de passiver (gæld) du måtte have. Jeg vender tilbage hver måned og beregner hvad min networth er, og sætter mig årligt et mål om hvor meget min networth skal stige det kommende år.

Her kan du klikke og downloade det Excelark jeg bruger til at skabe mig et overblik over om min networth stiger eller falder.

 

Konkrete tip til januarbudgettet

Her kan du se et lille udpluk af de lavpraktiske greb jeg selv benytter mig af, for at stramme lidt ind, når der er behov for det.

Der er selvfølgeligt uendeligt mange andre små vaner og tricks jeg har benyttet mig af gennem tiden, men de her, er nogle af dem der har gjort den største forskel i min hverdag.

 

 

Min personlige historie

Jeg er ikke økonomi-uddannet, men alt hvad jeg skriver om i forhold til økonomien bitre erfaringer, som jeg har gjort mig tidligere, da jeg ikke forholdt mig sønderligt til min økonomi. Det her er min måde at give dig et shortcut, jeg ville ønske jeg selv havde haft, til at blive interesseret i at styre og udvikle min økonomi selv, i stedet for bare at have ladet stå til

Hvis du har lyst til at læse mere om min personlige historie, kan du klikke ind på dette link til den artikel DR udgav om mig i august 2019.

 

 

* https://www.raadtilpenge.dk/~/media/PPP/Statistiske-undersogelser/2018/Okonomi-efter-Julen-2018.pdf?la=da