Økonomisk årsstatus og målsætning

Så er vi efterhånden kommet nogle dage ind i det nye år, og det betyder, at det er på høje tid at få sat punktum for 2020, og ikke mindst kigge fremad mod det nye år. Faktisk har jeg “snydt lidt hjemmefra” og lavede allerede mine målsætninger for det kommende år i midten af december. I år gav det nemlig mening for mig at kigge separat på de nye målsætninger, uden at have de endelige tal for 2020 endnu, da vores 2021 bliver markant anderledes økonomisk end det forudgående år. Derfor er der heller ikke så meget i tallene fra det forløbne år jeg kan støtte mig til, når jeg laver det kommende års målsætning. Men lad os i første omgang kigge tilbage på de mål vi oprindeligt satte os for 2020.

Årsstatus

Vi havde sat tre økonomiske mål for 2020.

  • SU-gæld: Afbetale mindst 45.000 kr.
  • Opsparing: Øges med mindst 30.000 kr.
  • Networth: Øges med mindst 130.000 kr.

Derudover havde vi på forhånd besluttet, at hvis der skulle dukke ekstra penge op i vores budget i løbet af året, så skulle førsteprioriteten være, at afbetale ekstra på SU-gælden. Pr. 1/1 2020 var SU-gælden på 59.942,52 kr.

Og så skete livet, som det jo engang imellem gør. I februar stod vi pludseligt overfor en uventet flytning, som endte med at koste os en del penge fra opsparingen. Det blev dog opvejet af at vi i april fik uventet mange penge tilbage i SKAT. Efter fælles overvejelser besluttede vi at bruge hele vores restskat plus noget fra vores opspring, på at betale SU-lånet helt ud, så vi kunne blive gældfrie. Det var en stor dag for os, og du kan læse mere om vores tanker om at blive gældfrie her.

I slutningen af april blev jeg opsagt fra mit arbejde som projektleder for en festival, grundet den nødvendige Corona-aflysning af alle landets festivaller. Fordi jeg havde været ansat der så mange år, var mit opsigelsesvarsel langt, og det var derfor først fra efteråret, at jeg officielt blev ledig.

Og endeligt i august endte vi med at købe vores drømmehus, selvom vi egentligt havde troet at vi først skulle ud og købe noget i løbet af 2021. Men det var simpelthen for god en handel til at vi kunne sige nej. Og når vi turde hoppe ud i at købe et hus, selvom jeg var ledig, hænger det sammen med at vi på forhånd har fastlagt vores huskøbsbudget efter et scenarie, hvor en af os er på dagpenge, uden at vi skal stresse over vores hverdagsøkonomi.

Men sådan er det, nogle gange laver livet krumspring med os, og vi ender et helt andet sted, end vi troede vi skulle hen. Det betyder, at resultatet for 2020 ser således ud.

  • SU-gæld: Målet om afvikling på SU-lånet er i dén grad indfriet, da vi ikke længere skylder noget på det. Det er vi virkeligt glade for, og det var netop også dette der betød, at vi kunne tillade os at gå efter boligdrømmen så lang tid før tid planlagt.
  • Opsparing: Vi har på ingen måde nået vores opsparingsmål. Pr. 1/1 2021 har vi tværtimod en opsparing, som er omkring 15.000 kr. lavere, end i starten af 2020. Det skyldes, at vi har brugt penge på udbetaling på huset, samt på udgifter til renovering.
  • Networth: Vores networth er stadig omkring 100.000 kr. i plus, men der er blevet “spist” omkring 300.000 kr., hvilket hænger sammen med de udgifter til huskøb og renovering, som vi har haft i det forløbne år. De kommer ikke umiddelbart ind igen på aktivsiden, fordi vi har besluttet os for ikke at bruge penge på en revurdering af huset, når renoveringen er færdig. En revurdering ville formentlig øge husets ejendomsværdi, men fordi vi ikke forventer at skulle sælge indenfor de næste mange år, har vi valgt indtil videre at udskyde udgiften til en ny ejendomsvurdering.

2020 har været et år, hvor stort set intet gik som planlagt. Men selvom vi måtte revurdere vores mål undervejs, og vi faktisk kun har levet op til ét af de oprindelige mål, vil jeg alligevel tillade mig at betragte 2020 som en økonomisk succes, baseret på vores nye livsomstændigheder. Ikke mindst fordi vi både er lykkedes med at komme i mål med to af vores store drømme – at betale SU-lånet ud væsentligt før tid (7 år og 7 mdr. før tid) og at købe eget hus.

Målsætning

Med erfaringerne fra 2020, har jeg længe overvejet, om jeg overhovedet ville kunne sætte nogle fornuftige målsætninger for 2021, som ville give mening. Og var det overhovedet umagen værd, når vi ca hver anden måned blev nødt til at revurdere vores plan, i løbet af 2020?

Jeg har alligevel lavet en plan, for som jeg oplevede i løbet af 2020, så er det trods alt bedre at have en plan, man kan justere på efter behov, end slet ikke at have nogen plan. Til gengæld er mine tanker omkring en økonomisk plan blevet væsentlig anderledes. Hvor det tidligere var en plan mejslet i sten, er det hen ad vejen gået op for mig, at en økonomisk plan i de her tider mere er en måde at lægge en retning for, hvor vi skal hen i fremtide, men at selve tallet i målsætningen ikke er afgørende, så længe vi fortsat bevæger os i den rigtige retning i forhold til vores overordnede drømme her i livet. For så kan vi altid justere ind, hvis vores livssituation ændrer sig væsentlig igen fremover.

Målsætning for 2021

Vi har lavet nogle ret små konkrete målsætninger for 2021 – faktisk er temaet for 2021 mest af alt bare at “klare os igennem.” Det er desværre ikke lykkedes mig at få et job i løbet af det forløbne efterår, hvilket jeg har været godt frustreret over i perioder. Men når man står midt i en pandemi, er der bare færre jobs at søge, og mange flere om buddet. Så selvom det har været frustrerende ved jeg godt, at det ikke handler om mig og mine kvalifikationer, men mere at omstændighederne på jobmarkedet lige pt. er relativt trælse i mine brancher. Af forskellige årsager som jeg ikke vil komme nærmere ind på her, forventer vi ikke at jeg kommer i job igen, før tidligst i slutningen af året. Det betyder, at vores indkomst i 2021 er sat ud fra at jeg er på dagpenge, og at mine mand får en normal lønindkomst. Derfor er der heller ikke til at vifte meget med ørerne økonomisk det kommende år, men det er okay, for året kommer alligevel til at byde på mange spændende oplevelser, heriblandt færdiggørelse af vores husrenovering, og et andet stort projekt vi også har gang i.

De konkrete målsætninger vi trods alt har lavet for 2021 ser ud som følger:

  • Boliggæld: Vi har sat et minimum på vores gældsafvikling på 77.000 kr., hvilket omfatter afvikling på selve gælden, samt renter og bidrag. Dette er et minimumsbeløb, og vi håber meget på, at det kan blive højere, men belært af erfaringerne fra 2020, vil vi ikke sætte barren for højt, og risikere at demotivere os selv undervejs i løbet af året.
  • Networth: Vi har et mål om at holde os i niveau, og at vores networth næste år til nytår, ikke er mindre end pr. 1/1 i år. Det skyldes at vi ikke er færdige med vores renovering endnu, og dermed kommer til at få flere udgifter på denne front i løbet af året. Derfor betragter vi det som en succes, hvis vi kan nå at tjene det, som vi kommer til at bruge på renoveringen ind i løbet af kalenderåret, så vores samlede networth går i nul.
  • Opsparing: Det største mål for året er at få sparet en pulje op til at kunne købe bil nr. 2, hvis det bliver nødvendigt, når jeg på et tidspunkt lander et nyt arbejde. Håbet er, at vi slet ikke får brug for bil nummer to, men vi vælger at gøre dette til vores førsteprioritet, såfremt det ikke lykkes for mig at finde et job i cykelafstand eller som jeg kan komme til med offentlig transport. Umiddelbart tror vi ikke at vi kan nå op på de 50.000 kr. i år som vi tænker puljen skal rumme, og drømmer om at vi formentlig kan lande et sted i nærheden af 25.000 kr. ved årets udgang, men omvendt er det godt for os, at have et stort mål at stræbe efter.

Jeg håber, at du selv er kommet godt igang med dine målsætninger for 2021, og hvis du har brug for nogle redskaber til at håndtere din økonomi, er du mere end velkommen til at downloade mit budgetark eller networthtracker her fra hjemmesiden. Du kan finde dem her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.