7 skarpe til en overskuelig garderobe

Få garderoben under kontrol, så du nemt kan finde tøj, du har lyst til at tage på

For ikke så længe siden tog jeg hul på forårsoprydningen og beskrev, hvordan man bevarer sin motivation til at rydde op, når man har sat sig for et stort projekt. I denne gang vil jeg dykke lidt nærmere ned i oprydning af dit tøjskab. Jeg har nemlig lagt mærke til, at jo mere tøj jeg ejer, desto sværere bliver det for mig at vælge, hvad jeg skal tage på om morgenen. Det er som om, at jo flere valgmuligheder vi har, jo sværere bliver det for at tage et valg.

Faktisk er du ikke spor unormal, hvis dit tøjskab er proppet og du ikke ved, hvad du skal tage på, det har to forskere fra Colombia og Stanford University fundet en rigtig god forklaring på.

I 2000 lavede de en undersøgelse, som bliver kaldt “The Jam Experiment.” Kort sagt gik undersøgelsen ud på at finde ud af, hvordan mennesker reagerer på valgmuligheder, ved at lade to grupper mennesker smagsteste marmelade. I den ene gruppe testede man 6 forskellige varianter af marmelade, og i den anden gruppe 24 forskellige varianter. Undersøgelsen viste, at gruppen der havde 24 forskellige valgmuligheder, havde 10 gange mindre sandsynlighed for at ende med at købe et glas marmelade end den anden gruppe, fordi de mange valgmuligheder gjorde det for svært for dem at træffe et valg. Derfor giver det også rigtig god mening, hvis dit tøjskab er stoppet til randen, og du alligevel kæmper med at finde noget pænt tøj at tage på – de mange valgmuligheder overvælder dig simpelthen.

Nedenfor har jeg samlet syv forskellige metoder til at gøre din garderobe mere simpel og overskuelig. Jeg har benyttet mig af dem alle, men på forskellige tidspunkter, og har oplevet, hvordan de har hjulpet på hver deres måde, til at få styr på mit  tøjkaos. Du behøver ikke bruge alle idéerne, vælg i stedet den eller de metoder der umiddelbart virker mest appellerende til dig. Jeg håber at en eller flere af dem, kan guide dig til en mere overskuelig garderobe.


Bøjle-metoden
Har du tænkt over, at det ofte er meget af det samme tøj du hiver frem fra skabet igen og igen? Måske er det fordi du elsker lige præcis de stykker tøj, eller fordi du ved at netop dette outfit virker for dig. Hvis du gerne vil have en fornemmelse af, hvad det rent faktisk er for noget tøj du går i, kan du benytte dig af bøjle-metoden som kun kræver 5 minutters arbejde. Vend alle bøjlerne i skabet, så krogene vender den forkerte vej. Herefter bruger du dit tøj, som du normalt ville i en hel måned. Når du har brugt et stykke tøj, og det skal tilbage i klædeskabet efter vask, så vend bøjlen om, så den vender rigtigt igen.
Når måneden er omme kan du let se hvilke stykker tøj der har været i brug i løbet af den sidste måned. Er der noget du ved at du ikke kommer til at bruge igen, kan du allerede mens måneden er igang samle det i en sæk eller en kasse, og gemme dem væk et par måneder. Hvis du ikke har savnet tøjet i den periode, kan du sagtens give det væk til genbrug eller sælge det.


How do I feel-testen?
Livet er alt for kort til tøj, der ikke får dig til at føle dig godt tilpas og attraktiv. Vi lever i et overflodssamfund, der producerer milioner af forskellige typer tøj, så øv dig i at mærke efter om tøjet får dig til at føle dig godt tilpas i løbet af dagen. I virkeligheden er det jo et så overflødigt tip, at det nærmest virker banalt at skrive det. Men ikke desto mindre, blev jeg selv overrasket, da jeg testede metoden af for et stykke tid siden. Der var faktisk en betragteligt del af mit tøj, som jeg ubevidst blev i dårligere humør af at have på. Enten fordi det ikke sad helt som det skulle, eller fordi det havde en farve eller et snit der ikke rigtig klædte mig. Alligevel hang det i mit skab, fordi “nu har jeg jo købt det – og det ser jo også pænt ud som det hænger på bøjlen i mit skab.” Det er verdens dårligste undskyldning for at beholde noget tøj, og da det gik op for mig, hvor stor en forskel det gør for mig, at jeg er glad for det tøj jeg går i, var der ikke langt fra tanke til handling. Hvis det ikke gør dig godt tilpas at have på, så send tøjet videre til nogle andre, der kan være veltilpas i det.


Sæson garderobe
Har du meget tøj i skabet, kan du med fordel sortere det i sæsoner for at gøre det nemmere at få overblik over dit tøjskab i første omgang. Faktisk var det en af de metoder jeg benyttede mig af, da jeg for nogle år siden besluttede mig for at skille mig af med halvdelen af mit tøj. Jeg havde et helt tøjskab samt en kommode stoppet med tøj, og det gjorde det uoverskueligt overhovedet at gå igang med at skille mig af med det alene på grund af mængden. Det første forår, sorterede jeg alt det tøj, jeg kun brugte om vinteren og lagde det i en stor plastiksæk, som blev gemt væk. Herefter kunne jeg hele sommeren nøjes med at forholde mig til det tøj, som jeg skulle bruge, og fokusere på at minimere den del af garderoben. Efter noget tid, gav dette trick mig i øvrigt også øjnene op for at vælge tøj, som kan gå til alle sæsoner. Så efter halvandet år havde min tøjsituation ændret sig så meget, at jeg ikke længere havde behov for at sende noget af mit tøj i vinter- eller sommerhi.


How low can you go

Hvis du føler dig klar til en lidt mere konkret udfordring, hvor du oplever effekten af at have færre stykker tøj med det samme, kan du i stedet benytte dig af en anden tilgang. Gennemgå alt dit tøj og vælg 10 overdele og 5 bukser eller nederdele, som du virkeligt elsker, og som kan bruges til mange forskellige outfit. Udfordringen ligger i at pakke resten af dit tøj væk den næste måned, så du vitterligt kun har de 15 stykker tøj at vælge mellem den næste måned. I starten føles det måske lidt som at være backpacker, men med tiden går der konkurrence i at se, om det kan lade sig gøre at nøjes med det.


Projekt 333
Hvis udfordringen i nummer 4 ikke var minimalistisk nok, kan du gå hele vejen og prøve “Project 333.” Den kræver i al sin enkelthed, at du vælger 33 stykker tøj at gå med de næste 3 måneder. Igen, du behøver ikke at sende alt dit tøj til genbrug, du kan nøjes med at pakke det væk. Hvis du i løbet af de tre måneder finder ud af, at du godt kan skille dig af med noget af tøjet, er det fint, men det er ikke hovedpointen med øvelsen. Pointen er at bruge tiden, hvor tøjet er pakket af vejen, til at mærke, hvor lidt tøj du egentligt har brug for, for at kunne skabe et varieret look.


Sko-faste
På samme måde, som du udvælger nogle få stykker tøj til et bestemt tidsrum, kan du også gøre det med dine sko. Udvælg to eller tre par, som du vil bruge de næste 40 dage. Igen er målet at give dig plads til at indse, hvor mange muligheder du har for at variere dit outfit med et ganske lille antal sko. Oddsene er, at du finder ud af, at du slet ikke behøvede halvdelen af de resterende par, du har gemt af vejen.


Acessorize

En af de ting der har overrasket mig mest er, hvor lidt jeg egentligt har gået med mine smykker. Jeg har haft en del smykker med stor affektionsværdi, men efter en periode, hvor jeg gemte dem væk, gik det op for mig, hvor sjældent jeg rent faktisk bruger dem. Nogle af dem har jeg gemt, fordi de har en særlig affektionsværdi, men mange af dem har jeg været i stand til at skille mig af med. De lå alligevel bare i skuffen og samlede støv, fordi jeg aldrig fandt en anledning til at bruge dem.
Du skal ikke skille dig af med dine smykker, før du er klar til det, men ved at gemme dem væk i eksempelvist et halv år, bliver det måske tydeligere for dig, hvilke du egentligt sætter pris på at gå med. Prøv eventuelt at gemme alle smykker på nær 4  væk, og se hvor lang tid der går inden du reelt savner dem. Måske bliver det på den måde lettere at skille dig af med nogle af dem, som du alligevel ikke er så knyttede til længere.

I sidste ende handler alle de ovenforstående eksempler om at vise dig selv, at du har langt mere, end du har behov for, og at du sagtens kan klare dig med langt mindre. Ved at blive bevidst om hvor lavt mit behov egentligt, er jeg blevet mindre fristet til at købe nyt, fordi jeg ved med mig selv, at jeg allerede alt det, jeg har brug for. Og når du når dertil, bliver det langt lettere at sende det du ikke har behov for til en ny ejer, som vil holde af af bruge netop den genstand du har sagt farvel til.

Har du lyst til at læse mere om “The Jam Experiment” kan du læse et resumé af undersøgelsen og forbrugeradfærd her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.