Zero waste og økonomi

Det er ved at være længe siden jeg har fortalt om min økonomi. Det skyldes, at mit primære fokus har ligget andre steder. Mens jeg har taget flere og flere skridt på vejen mod at leve zero waste og et mere minimalistisk og simpelt liv, har min økonomi naturligt også ændret sig. Ikke drastisk fra den ene dag til den anden, men i små dryp, som har været svære at spotte, når man står midt i det hele, men som nu, når jeg kigger tilbage over det sidste års tid.

Ændrede madvaner

En af de store ting, der har ændret sig er, at jeg køber mad ind på en anden måde end tidligere. Hvor jeg tidligere ofte måtte smide mad ud, fordi det var blevet for gammelt, er jeg nu begyndt at købe væsentligt mindre mængder mad, men af bedre kvalitet.

I stedet for at købe forproduceret mad, køber jeg nu i højere grad gode, økologiske råvarer. Jeg prioriterer at frugt og grøntsager skal være økologisk, og undgår f.eks. smøreoste, færdigretter, og har ubevidst skåret en del ned på hvor meget kød jeg spiser. Jeg er ikke blevet vegetar, men efterhånden som grøntsagerne er begyndt at fylde mere i min madlavning, er kødet langsomt begyndt at fylde mindre. Samlet set bruger jeg lidt færre penge på madindkøb end tidligere.

Tøjindkøb

Jeg har aldrig set mig selv som en type, der købte meget tøj, men sidste forår jeg besluttede mig alligevel for at tage the Nordrobe challenge. På tre uger gennemgik jeg hele min garderobe, og blev jeg meget mere bevidst om, hvilket tøj, der klæder mig. Jeg fandt ud af, at selvom jeg ikke så ofte køber nyt tøj, så var jeg rigtig god til at gemme alt mit gamle tøj. Derfor var min garderobe alligevel ret stor, men det føltes aldrig som om jeg havde noget pænt og rart tøj at have på.

Efter forløbet gennemgik jeg mit tøj og endte med at sende omtrent halvdelen af mit tøj på genbrug eller sælge det. I dag undersøger jeg i langt højere grad, hvad jeg mangler i min garderobe og venter tålmodigt på at det kommer på tilbud eller jeg kan finde det i en genbrug. Jeg forsøger at købe tøj i bedre kvalitet, så det holder længere. Et kæmpestort TAK til Trine og Thea, der står bag Nordrobe, for at give mig redskaber til at klæde mig bedre og spare mange penge på hovedløse tøjindkøb.

Skønhedsprodukter

Det har faktisk overrasket mig, hvor mange penge der har været at hente på at stoppe med at købe skønhedsprodukter. Jeg har slet ikke anset mig selv, som en type, der købte mange plejeprodukter – men det har vist sig at jeg har brugt væsentligt flere penge på det, end jeg forestillede mig. Jeg er begyndt at lave min egen tandpasta, hårspray, deodorant, bodyscrub og meget mere. Samtidig bruger jeg genanvendelige vatrondeller, så jeg producerer stort set ikke skrald fra skønhedsprodukter længere, hvilket også er et stort plus.

Men hvor forsvinder mine penge så hen?

Selvom jeg sparer en del, føles det ikke nødvendigvis som om jeg har flere penge mellem hænderne hver måned. På mange måder er det godt, for jeg kan sagtens kan finde ud af at bruge alle de penge jeg har til rådighed. Heldigvis har det været muligt, at tage meget i opløbet, og kanalisere de besparede penge andre fornuftige steder hen i stedet. En af de ting, jeg bruger ekstra penge på i dag, er på afvikling af min SU-gæld.

Derudover bruger jeg penge på rejser og oplevelser. Det giver mig ikke livsværdi at eje ting, men oplevelser er med til at berige mig på talrige måder. Derfor er det en stor værdi for mig at kunne rejse så tit som muligt. I efteråret var jeg en hel måned i Australien, og hver gang jeg er ude og se verden, kommer jeg hjem med en ny appetit på livet og min hverdag. Selvom jeg gerne vil afbetale min gæld hurtigt, er det en prioritet for mig at gøre det, så der er plads til at rejse og se nye steder.

Overordnet set er jeg glad for, hvor min økonomi er i dag. Jeg sparer sammen til at kunne rejse igen, men det bliver nok ikke til en stor rejse i 2017. Jeg glæder mig til, og drømmer om, den dag SU-gælden er væk, men jeg har ikke tænkt mig at leve på en sten, for at pace det igennem på ultrakort tid. Det er vigtigere for mig, at jeg lever et liv efter mine værdier, mens jeg arbejder frem mod at blive gældsfri.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.