Hvorfor minimalisme ikke altid er det mest bæredygtige

Hvis du har læst med herinde i et stykke tid, er du sikkert godt klar over at jeg betegner mig selv og min familie som minimalister. Vi forsøger at leve et liv, hvor ting og praktik skal fylde mindst muligt, så vi i stedet kan nyde livet og vores relationer til hinanden og til vores venner og familie. Samtidig fylder det også en del i vores hverdag at arbejde hen mod at leve med så lille et klimaaftryk som muligt.

Umiddelbart er minimalisme en livsform der på mange måder er godt for miljøet. Lev med de ting, du elsker, og lad være med at anskaffe dig mere – det lyder umiddelbart ret bæredygtigt. Og det er det også på de fleste parametre, men ikke på alle. Det er nemlig kun til en vis grænse, at minimalisme er det mest bæredygtige valg. Det kræver nemlig at livsstilen praktiseres med tålmodighed og med bæredygtighed for øje. Derfor vil jeg i dag dykke ned i et par vigtige pointer til at praktisere minimalisme på en bæredygtig måde.

Tålmodighed er minimalistens bedste ven

Måske har du lige opdaget minimalismen som en livsstil, og er ganske nyforelsket i den. Det kribler i dig for at gå grassat i Marie Kondo og forvise alle ting, som du ikke længere elsker fra dit hjem. Men hvis du vil leve minimalistisk på en bæredygtig måde, er det afgørende, at du forsøger at væbne dig med tålmodighed og starter rigtigt. Det er nemlig ikke særligt bæredygtigt, hvis du bare smider halvdelen af dine ejendele ud. Det fjerner godt nok problemet ud af syne for dig, men det løser ikke problemstillingen om, at de ting alleeede er blevet produceret og derfor skal sendes videre på en ansvarlig måde.

Minimalisme starter udenfor hoveddøren

Men hvad skal jeg så gøre i stedet? Gå den langsomme og tålmodige vej. Start med at sætte en prop i floden af ting der kommer ind i dit hjem. Stop med at købe tøj, boligartikler, nips, dillerdaller fra Netto/Rema1000 som er i deres tilbudskasse. Faktisk burde alle starte her og gøre op med deres købevaner og impulskøb. Ikke alene stopper dit hjem med at sande til i ligegyldigt bras og indkøb, men over tid kan du faktisk spare rigtig mange penge på den ene lille ændring.

At undlade at anskaffe sig nyt og langsomt nedbringe antallet af ting i dit hjem er langsom minimalisme – og indrømmet, det er bare ikke en nær så sexet og spændende måde at udleve minimalismen på. Men det er effektivt – det lover jeg dig!

Minimalisme er en livsstil, men også en æstetisk indretningsform

Personlige er jeg af den overbevisning, at minimalisme er blevet så populært, fordi det ikke kun er en livsstil, men også en indretningsform. Og det er jo også vildt appellerende at have et hjem, der er luftigt, lækkert og fri for alt det rod, der har en tendens til at samle sig i hjørnerne. Derfor er det også nemt at komme til at falde i fælden og tænke, at det vil være dejligt med en ny sofa, der er æstetisk pænere og passer bedre ind i et minimalistisk hjem, eller at lampen over spiseborde er ret grim og derfor bør udskiftes for at passe til din nye livsstil. Det er merforbrug, og det har i min optik intet med minimalisme som livsstil at gøre, men handler om en minimalistisk indretning. Det er der som sådan heller ikke noget i vejen med, men det kan aldrig være bæredygtigt at udskifte velfungerende ejendele med nye, for at opnå et mere æstetisk udseende.

Minimalisme som livsstil handler i højere grad om at der er færre ting i dit hjem, og at det derfor ikke roder så meget, men ofte kommer vi til at forveksle det med, at det også skal se ugebladslækkert ud – og det er bare en subtil måde boliginteriør-producenter forsøger at få os til at købe flere ting på. Så overvej om der er noget i vejen med sofaen, eller om det bare er fordi den ikke passer “til dit nye image som minimalist.” Hvis det sidste er tilfældet, så er det en god (men svær – i know!) øvelse at vælge at beholde den til den er slidt op.

Du har ansvar for dine ejendeles efterliv

Midt i entusiasmen over at have fundet minimalismen som det nye bæredygtige “go-to”, er det nemt at komme til at smide barnet ud med badevandet, og høvle ting i papkasser og affaldssække, så det kan komme ud af huset. Og det er da også en fantastisk følelse, at der lige pludseligt er mere plads omkring dig i hjemmet.

Men du har altså købt de genstande i første omgang, og derfor vil jeg gerne opfordre dig til at overveje, hvad der skal ske med tingene i deres efterliv – altså når de forlader matriklen. Hvis du bare dumper alt i skraldespanden, er der en masse ressourcer og råmaterialer der går til spilde og lander på endestationen, hvor de bare bliver brændt. Derfor giver det rigtig god mening at overveje om der er andre løsninger end skraldespanden.

Næste oplagte bud kunne være at sende tingene til genbrug – og det er også en løsning jeg selv benytter mig af. Men vi skal ikke være naive – genbrugsbutikkerne får langt mere tøj og ejendele ind, end de kan omsætte, og ofte er tingene i så dårlig kvalitet, at de ikke kan sælge det. Derfor er en god pointe at man køber kvalitetsprodukter og allerede når du anskaffer dig noget nyt tænker på, hvad der skal ske med genstanden, den dag du ikke længere ønsker at eje den. Kan den genanvendes, sælges videre eller på anden vis bruges, eller er den bare dømt til at komme i restaffald og blive brændt af på et varmeværk?

Men det hjælper selvfølgeligt ikke nu på de ting du gerne vil skille dig af med at du skal købe kvalitet tænker du, og det har du selvfølgeligt ret i. Målet er derfor at prøve, om de ting, du gerne vil skille dig af med, kan få ny værdi et andet sted. Kan du forære en trøje du er færdig med at bruge til en veninde, der mangler en? Eller kan du plante en blomst i værtindegave i en potte som du gerne ville skille dig af med, og forære den væk, i stedet for at købe en ny urtepotte. Kan du sortere dit genbrugsaffald bedre, så genbrugspladsen bedre kan håndtere det, du skiller dig af med (særligt ved elektronik og ledninger kan der være MANGE ressourcer at spare, ved at få send ledninger mv i de rigtige kasser på genbrugsstationen). Overvej om du kan sælge nogle af dine ting på loppemarkeder eller i loppebutikker. Eller kan du donere tøj eller ubrugte plejeprodukter til f.eks. Reden der hjælper udsatte kvinder der er flygtet fra eksempelvis voldelige partnere.

Der er så mange alternative måder at undgå at det, du ikke længere ønsker skal være i dit hjem, havner i skraldespanden. Det tager bare længere tid, og kræver lidt mere tankevirksomhed. Men jeg lover dig at dit nyvundne minimalistiske hjem giver dig meget lettere skuldre, for hver gang du lykkes med at omplacere og forlænge en genstands liv, når den forlader dit hjem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.