Babyudstyr på budget

For ikke så forfærdeligt længe siden blev min mand og jeg forældre. Det er livsforvandlende på mange områder, men i dag vil jeg gerne fokusere på den økonomiske side af at skulle være forældre. For hvor er der meget praktisk man skal forholde sig til, når man skal være forældre, og hvor er der meget udstyr der skal købes. Men hvordan griber man det an, når man gerne vil være bevidst om ikke at bruge for mange penge på udstyr. I denne artikel vil jeg gerne præsentere en anden måde at gå til indkøbet af udstyr på, og ikke mindst dele vores historie om at gøre klar til en familieforøgelse.

Jeg har kun været 1 gang i en babyudstyrsbutik i forbindelse med min graviditet. Én gang – det var mere end rigeligt, og jeg sydede af arrigskab, da jeg tog derfra (okay, måske var der også et lille skud hormoner, meen alligevel).

Jeg var seks måneder henne i min graviditet, og var først kort forinden begyndt at danne mig et overblik over, hvilket babyudstyr vi skulle have fat på. En proces, der i sig selv er overvældende, for holy moly hvor er der meget at forholde sig til. Hvilken sikkerhedsmærkning skal en autolift have, hvilken slags sutter er bedst i forhold til fremme amningen og hvor mange sæt tøj har sådan et barn egentligt brug for? Og hvad med barnevognen, hvilken model er bedst til vores behov?

Min mand og jeg havde hørt flere steder, at vi skulle forvente at lægge omkring 15.000 kr. for alt babyudstyret til første barn, og var mildest talt forfærdede. Vi besluttede os derfor ret tidligt i graviditeten for, at vi ville prøve at få udgifterne til babyudstyr så langt ned som overhovedet muligt, og gerne under 6.000 kr. Samtidig var vi også bevidste om, at der var nogle steder, hvor vi ikke ville gå på kompromis, eksempelvis ved sikkerheden ved autolift.

“Kun det bedste er godt nok til dit barn”

Men tilbage til, hvorfor jeg blev så arrig inde i baby-butikken. Jeg er kommet derind for at få lidt inspiration, og dels for at hente en gratis babypakke*. Mens jeg går rundt i butikken og kigger på alt det søde babytøj, hører jeg en ekspedient, som helt tydeligvis har snakketøjet smurt godt, og som er ved at sælge autolift, tremmeseng osv til et ungt par. De virker lidt usikre på, hvad de skal vælge og ekspedienten siger flere gange indforstået til dem: ” Ja kun det bedste er godt nok, når det er til vores børn!” Den måde han får det sagt på og i de sammenhænge han flere gange bruger sætningen er, når han vil overtale parret til at vælge den dyre model af det udstyr de skal købe. Gang på gang får han indirekte indprentet i parret, at hvis de ikke vælger den absolut dyreste vare, så vil de ikke det bedste for deres barn. Til sidst var jeg så opbragt, at jeg måtte tage mig gevaldigt i nakken for ikke at gå hen og blande mig i deres samtale. I stedet skyndte jeg mig at få hentet pakken og komme ud af butikken.

Oplevelsen indprentede sig dybt i mig. Først som en skam over at vores strategi derhjemme var at spare penge på babyudstyret og købe meget af det brugt, fordi det i nogles øjne ville betyde, at vi var dårlige forældre, der ikke ville det bedste for vores barn. Efter at have tænkt over min reaktion i et stykke tid blev skammen dog erstattet af en stor frustration. Hvorfor benytter en ekspedient sig af kommende forældres uvidenhed og usikkerhed til at sælge de absolut dyreste produkter på hylden? Man må da gå ud fra at alle deres produkter lever op til de gældende krav til sikkerhed osv. Og som om det ikke er svært nok at finde rundt i udstyrsjunglen uden at blive påduttet en dårlig samvittighed at skulle bære rundt på samtidig.

Gradvist gjorde oplevelsen mig endnu mere insisterende på at vise, at man sagtens kan købe babyudstyr uden at ruinere sig selv, hvis man kigger kritisk på, hvad man har brug for at købe. Og dermed begyndte vores jagt på babyudstyr på budget.

Hvordan vi fandt alt udstyr

Det allerførste step i vores jagt på babyudstyr var at lukke øjnene fra reklamer og gode råd fra venner og familie for en kort stund. I stedet satte vi os ned og prøvede på hukommelse og fornemmelse at skrive en liste over, hvad vi tænkte at en baby skulle bruge i det første halve år.

Efterfølgende spurgte vi folk til råds og læste forskellige babyindkøbslister på nettet, mens vi forsøgte hele tiden at holde os for øje, at vi ikke ville købe mere end højest nødvendigt. Det betyder også at vi har sagt fra overfor ting, som andre forældrepar har oplevet som en mirakel ting for dem, medmindre vi har kunnet låne det et sted og teste det af selv, før vi besluttede os for om vi nu også synes at vi skulle købe det selv. Det er så let at blive grebet af alt det nuttede og praktiske man kan få til baby, at man kan ende med at drukne sig selv i udstyr. Derfor har det vigtigste for os været at spørge os selv om det stykke udstyr vi kigger på nu virkeligt er nødvendigt, eller om vi kan klare os lige så fint uden.

Endeligt har vi prøvet at undersøge først, om det vi manglede var noget vi kunne få foræret af nogle vi kender, som ikke skulle bruge deres længere. Hvis det ikke var muligt, var næste step at prøve at finde det i genbrug eller online på salgssider. Og endeligt, hvis det ikke var muligt, undersøgte vi, hvor det var billigst at købe genstanden fra ny. På den måde lykkedes det os at barbere adskillige tusinde kroner af vores budget.

Foræringer

Vi har været ret heldig at vi har mange mennesker i vores netværk, der har fået børn før os og som har foræret os meget babyudstyr. Derfor er det heller ikke sikkert at alle vil kunne gøre os kunsten efter, beløbsmæssigt, da det afhænger rigtig meget af hvilket netværk man har. Men uanset om du har et stort netværk eller ej, kan du helt sikkert spare mange penge. Nogle af de ting vi fik foræret af venner og familie var:

 • Barnevogn
 • Autolift
 • Tremmeseng
 • Store mængder børnetøj fra str. 50-92 – faktisk så meget at vi ikke har haft behov for at købe noget nyt selv overhovedet
 • bæresele
 • babydyner

Jeg er godt klar over, at det ikke er alle der er velsignet med så stort et netværk af folk, der er færdige med at have små børn, men jeg vil alligevel vove den påstand, at man kan klare sig for et godt stykke under 10.000 kr. ved at købe størstedelen af udstyret brugt. Det eneste jeg ikke vil købe brugt er autolift – vi har selv arvet en fra et familiemedlem, og vi ved at den opfylder alle de nuværende krav til sikkerhed, og ikke mindst at den aldrig har været involveret i et biluheld, derfor tør vi godt bruge den. Men havde jeg ikke sikkerhed for begge dele, ville jeg vælge at købe nyt her.

Reshopper og DBA

Samtidig har app’en Reshopper vist sig at være vores bedste ven – faktisk bedre end DBA, som jeg ellers normalt sværger til, når vi taler køb af brugte varer! Nøj, hvor kan man finde meget babyudstyr her. Det vi har købt over Reshopper er blandt andet

 • Babynest (100 kr. vs. 500 kr. fra ny)
 • Bedside crib (600 kr. vs. 1500-2000 kr. fra ny)
 • ammeindlæg i uld (40 kr. vs. 130 kr. fra ny)
 • ventetøj til mig (ca 300 kr. mod ca. 1200 kr. fra ny)
 • Babyalarmer (300 kr. vs. 900 kr. fra ny)
 • Køredragt (100 kr. vs. 500 kr. fra ny)
 • Ammepude (50 kr. vs. 200 kr. fra ny)

Endeligt har jeg købt en lille smule tøj og strømper i Mødrehjælpen. For mig giver det SÅ god mening at kunne købe brugt tøj, og samtidig være med til at støtte kvinder, der ikke har så mange penge til deres barn. Jeg har købt for 165 kr. i alt, heriblandt

 • 1 stk. voksensengetøj, som jeg har syet om til 4 sæt børnesengetøj
 • 5 stk. bodier str. 50
 • 4 par strømper
 • 1 par vanter
 • 1 hue
 • 2 sæt strømpebukser

Jeg har dog også købt nogle få ting fra ny, heriblandt

 • Garn til et uldtæppe jeg gerne ville strikke til barnevognen
 • Amme BH
 • vådliggerlagner

Endeligt så har vi lavet et stort køb, nemlig en gyngestol, som vi fandt på DBA, til 1200 kr. Allerede nu, efter et par uger som mor må jeg indrømme at det formentlig er det bedste køb vi har gjort os – det er så meget rarere at sidde og amme om natten i en behagelig gyngestol.

Samlet set har vi købt babyudstyr for 3741 kr.

Regnes gyngestolen ikke med, er vi kun på 2541 kr. Vi oplever ikke at vi mangler noget, tværtimod har vi babyudstyr i overflod – særligt tøj, som vi kan forære videre til nogle af vores venner, der også skal være forældre inden så længe, men ikke har søskende, de kan arve ting babyudstyr fra.

Find alternativer

Hvis du ikke kan få foræret mange ting, kan du måske låne i stedet? (husk navnemærker i det du har lånt, før ammehjernen sætter ind, og du ikke kan huske hvad du har lånt af hvem). Jeg har eksempelvist lånt en strækvikle af en veninde til de første par måneder, fordi jeg ikke vidste, om det ville være noget for mig, og de koster relativt meget, også som brugt. Derudover har jeg også lånt lidt graviditetstøj, som cirkulerer rundt i en vennegruppe til den, der er gravid, så man slipper for at skulle købe så meget selv. Og endeligt har jeg lånt en køredragt i str. nyfødt, da den jeg selv har købt er alt for stor til vores datter.


* Mange butikker tilbyder kommende forældre en gratis babypakke gratis, når du er gravid. Her er der vareprøver mv. i så du kan prøve nogle af butikkens produkter af uden at skulle købe dem selv. Du kan evt finde en liste over babypakker her – den er fra 2020, så nogle af pakkerne er muligvis udgået.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.