Lær at lave en årsstatus

Dit liv bliver ikke ændret af ét stort nytårsfortsæt, men af mange, målrettede små sejre

Her kan du lære, hvordan du kan lave en årsstatus

Det er tiden til nytårsforsætter. Vi står på kanten til et nyt år, og det kalder på refleksion. Ser mit liv ud, som jeg drømmer om? Måske spekulerer du på, hvordan du skal sørge for at dit liv virkeligt tager fart i det kommende år. Men sandheden er, at langt de fleste nytårsfortsætter end ikke holder gennem den første uge af januar. Og netop i år med alle de ændringer og udfordringer vi har måttet gennemgå det sidste år, er manges motivation og optimisme måske endda nærmest ikke-eksisterende.

Faktisk tror jeg ikke det har noget at gøre med, at vi ikke orker vores nytårsfortsæt, når vi kommer hen i januar. Ønsket om at tabe sig, om at skabe en bedre privatøkonomi, eller hvad vi nu sætter os som nytårsfortsæt, er sådan set reelt nok. Problemet er bare, at vi ikke tager os tiden til at planlægge, hvordan vi skal opnå målet. Når vi står i det nye år, og gerne vil opfylde vores nytårsfortsæt, så kolliderer vores ønsker med hverdagen, og fordi vi ikke har fået lagt en konkret nok rute til, hvordan vil bevæge os hen til vores mål, ender vi med at fare vild, og opgive.

Grunden til jeg afskyr nytårsfortsætter

Okay, indrømmet, jeg afskyr ikke nytårsfortsætter i sig selv. Men jeg bryder mig virkeligt ikke om det, som uindfriede nytårsfortsætter gør ved os. Det får os til at tvivle på vores evne til at skifte kurs og ændre vores liv. Gør os i tvivl, om vi overhovedet er kompetente nok til at styre vores eget liv, når vi ikke en gang kan indfri et nytårsfortsæt, og det igen, igen, igen lykkes os at crache vores storstilede plan indenfor den første uge af januar. Og det har vi slet ikke brug for et år som i år!

Derfor laver jeg ikke længere nytårsfortsætter. I stedet laver jeg en årlig livsstatus. Det er en slags evaluering af året der er gået, og en planlægning af, hvad jeg gerne vil opnå i det kommende år. Det holder jeg op imod de helt store ønsker for mit liv en gang om året, og vurderer, om det liv jeg lever bærer i retningen af de helt store ønsker. På den måde, bliver der ikke tale om en “januar-spurt”, men om små gentagne ryk fordelt ud over hele året, som sammenlagt er med til at ændre kursen på mit liv.

Sådan laver du en årsstatus

Find et sted, hvor du kan få ro i mindst 30 minutter – gerne en hel time, hvis muligt. Hvis du er småbørnsfamilie, og det ikke er realistisk med en times sammenhængende ro midt på dagen, så gør det i små bidder og sæt ca 10 minutter af til hvert punkt. Alternativt kan du også vente til d. 2. eller 3. januar til at gøre dette – det er ikke så afgørende at du lige præcist får det gjort op til d. 1. januar.


Kærligt tilbageblik

Kig tilbage på det år, som er gået og brug lidt tid på at skrive ned, hvad du opnåede i år, og hvad du havde planer om at lykkes med, men som ikke skete. Betragt det som en slags evaluering af året der gik, og husk at sæt rigeligt tid af til at gennemgå året – der er meget vi nemt kommer til at glemme, så et tip kan være at kigge din kalender igennem for det forløbne år, for at blive mindet om alt det du har oplevet. Jeg laver denne øvelse med papir og kuglepen, for det er som om jeg husker tingene bedre, hvis jeg skriver dem ned i hånden, end hvis jeg tastede dem ind på min telefon i en note.

Husk at være kærlig mod dig selv når du evaluerer året. Det betyder at du både skal rose dig over ting, som du ellers ville synes var for små til at tage med, men også at være nådig mod dig selv og notere hvorfor du ikke lykkedes med de ting, som du ikke nåede i mål med.


Det store perspektiv

Herefter gennemgår du din liste med evaluering igennem og kigger op mod de store drømme for dit liv. Altså de drømme, der ikke ændrer sig fra år til år, men som er gennemgående. Hvis du ikke har gjort dette før, så tag dig tid til at reflektere over, hvad du gerne vil opnå med dit liv. Her tænker jeg ikke på ting som “nyt job,” men om de drømme og værdier der definerer hvem du er og hvordan du indretter dit liv.

Det er ikke sikkert at du er klar over, hvad dine overordnede livsmål er på nuværende tidspunkt. Det er helt i orden, faktisk kan det tage mange år at finde helt ind til kernen i dem. Men prøv at skrive ned hvad du tror det er, og så kan du altid omformulere løbende, efterhånden som du bliver klar over, hvad der giver dit liv værdi. Du kan genkende livsmål på, at hvis du lukker øjnene og forestiller dig at du har opnået dem, så giver de dig en dyb fred indeni.


Justér kompasset

Nu begynder du at kigge fremad mod dit kommende år. Hvad drømmer du om at have opnået, når du til næste år sidder og laver næste års status? Uanset hvad, er det afgørende at du begynder at blive konkret, så du rent faktisk med ja/nej kan konstatere om du har opnået dit mål næste år. Et mål for det kommende år kunne være at spare 30.000 kr. op eller skille dig af med 2.500 genstande for at gøre dit hjem mere minimalistisk. Uanset hvad, så skal dit mål til næste år være så klart, at du nemt kan gennemskue om du har opnået det.


Sondér terrænet

De fleste nytårsfortsætter starter og slutter oftest ved step 3 – vi ved måske godt hvad vi vil, men vi bruger ikke tiden på at undersøge, hvorfor vi gerne vil det (step 2) og ikke mindst hvordan vi kommer derhen (step 4 og 5). Hvis du har været spejder eller terrænløber, så ved du, hvor vigtigt det er at gennemgå kortet inden du begiver dig afsted på din vandring. Sonderingen af ruten og terrænet hjælper med at lægge en realistisk plan, så vi ikke bliver overrumplet af terrænet, når du er afsted på vandringen.

På samme måde er der væsentligt større sandsynlighed for at du rent faktisk når dit mål, hvis du har forholdt dig til de udfordringer der vil komme undervejs, og indlagt delmål undervejs, så du løbende kan checke, at du er på rette vej.

Hvis dit mål er at spare 30.000 kr. op, kan et delmål være at inddele det store mål i månedsmål. Hver måned skal du have opsparet 2.500 kr., eller bryde det ned i endnu mindre mål: Hver uge skal du lægge 577 kr. til side. Ved at checke op hver uge eller hver måned, sikrer du dig, at du kan kontrollere at du er på vej i den rigtige retning, og ikke mindst at du kan nå at rette op, hvis du er på vej til at skyde ved siden af skiven.

På samme måde – hvis du vil leve mere minimalistisk og skille dig af med 2.500 genstande fra dit hjem i løbet af et år, kan du i stedet vælge at forholde dig til at du skal skille dig af med 7 ting om dagen, eller 48 ting om ugen.

Uanset hvad dit mål er, så sørg for at have jævnlige opfølgninger i løbet af året. Det kan være en alarm du sætter på din telefon, et kryds i kalenderen til at vende tilbage og følge op på, om du bevæger dig i den rigtige retning. Hvis du finder ud af at du ikke er på vej i den rigtige retning, så er det lettere for dig at rette op i løbet af året, i stedet for at smide det hele på jorden og erklære forsøget for en fiasko.


Pop champagnen og fejr de små sejre

Den mest afgørende grunde til at jeg ikke har nået mine mål tidligere, er jeg overbevist hænger sammen med at jeg har glemt at fejre succes’erne. Det er som om vores hukommelse lettere husker på 9 fejlslagne forsøg end det ene forsøg, der var en succes. Derfor kan jeg ikke opfordre dig nok til at huske at fejre dine succes’er. De er nemlig den benzin, der får dig til at strække dig lidt længere næste gang du sætter dig mål. De giver dig et boost og en fornemmelse af, at du er i stand til at gøre, hvad du sætter dig for.

Undervurder aldrig værdien i at fejre de små sejre – det er dem den store succes er bygget af!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.