At gro hverdagsglæde

Der er noget afslappende over at pleje små planter, og så er det endda også godt for helbredet.

Det er blevet den tid på året, hvor der er fuldt gang i planterne i haven. I år har jeg været så heldig at få adgang til et stykke jord hos en familie, som jeg kender. Her har jeg blandt andet plantet kartofler, porrer, broccoli, gulerødder, og jeg bruger næsten hver weekend på at køre ud på gården og luge mellem grøntsagerne. Der er noget nærmest terapeutisk over at grave i jorden med hænderne og rense række efter række for ukrudt.

Men vidste du, at der faktisk er en videnskabelig grund til, at børn (og voksne) elsker mudder, og at i hvert fald nogle af os bliver høje af at arbejde med planter? Der findes nemlig en bakterie i jorden, som gør dig i godt humør. Et forskerhold fra Bristol University i England har fundet ud af, at jord indeholder bakterien “mycobacterium vaccae.” Bakterien har, ved forsøg på mus, vist sig at stimulere hjernens produktion af hormonet Serotonin, som får os til at føle os glade og lykkelige.

Det er dog ikke den eneste grund til at bevæge dig udenfor. Hvis du føler dig stresset, kan det i høj grad betale sig at bruge dagen på f.eks. havearbejde, pileflet, på at klappe et dyr eller hvad der nu kan lokke dig udenfor. Fysisk kontakt i naturen øger nemlig produktionen af kroppens hormon Oxytocin, der blandt andet er med til at afhjælpe stress. Og endeligt øger sollys i sig selv også produktionen af serotonin. Dette stof er også med til at forebygge stress, forbedrer humøret og nedsætter appetitten. Og af serotonin dannes stoffet melatonin, forbedrer søvnen og styrker styrker immunforsvaret.

Men selv hvis du ikke er så heldig at kunne låne dig til et stykke jord, så er der stadig masser af muligheder for at stikke fingrene i jorden. De sidste mange år har jeg eksempelvist haft tomatplanter i vindueskarmene i min lejlighed, hvilket har ført til tomater der smager af sol og sommer. Der er nærmest ikke grænser for, hvad man kan dyrke i en potte i vindueskarmen, og derudover har det også den fordel, at du kan så nye ting året rundt, og ikke er nødt til at vente til foråret varmer jorden udenfor op.

Her er en liste over nogle af de frugter, grøntsager og krydderier jeg haft succes med at dyrke indenfor i vindueskarmen

  • Gulerødder. Skal dog plantes i dybe potter, ellers vokser de sig ikke særligt store.
  • Tomater. Vær opmærksom på, at de har en tendens til at vokse sig høje, hvis de ikke bliver nippet, og hjulpet til at vokse i bredden også.
  • Salat
  • Peberfrugter
  • Jordbær
  • Buskbønner
  • Radisser
  • Porrer
  • Hvidløg

 


Kilder:

https://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE4079410/Grav-dig-lykkelig/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/66840.php

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.