Plantenyt

Så er det vist på høje tid at fortælle lidt omkring udviklingen på plantefronten. I år havde jeg langt mere tid end normalt til at lave forspiring og alt muligt andet, hvorfor jeg også forsøgte mig med spiring i vand.

20140312_204005.jpg
Planternes vækst varierer meget alt efter hvilken spiringsproces jeg har benyttet.

Løgplanterne

Jeg har netop plantet løgene ud i en stor krukke, som nu står i vindueskarmen i mit køkken. Oplevelsen med at spire løg på to forskellige måder har vist mig at der er stor forskel på at spire i vand og sollys og på at spire i en tom skål i sollys, som jeg ved at nogle gør.

De to planter der er nået absolut længst er dem, der har spiret i vand, og som derfor har udviklet et langt større rodnet, end dem der blot lå i varme. Der er derfor ingen tvivl om, at jeg til næste år udelukkende vil spire i vand, eftersom det sætter langt mere fut i processen fra starten af.

Nu er det så bare at vente og se, hvad der egentligt sker med sådan et løg. For bliver det til en eller flere planter? Og vokser de inden i det nuværende løg, der er ved at dø, eller vokser de nedenunder det plantede løg? Ja, der er mange ting jeg stadig ikke ved, men forhåbentligt bliver jeg klogere på det inden året er omme.

20140312_204024
Porrerne er virkeligt blevet flotte og store

Porrer på himmelflugt

På tre uger er porreplanterne allerede kommet til at se enorme ud. Det er svært at tro at det er så kort tid siden jeg satte dem i vand, men som med løgene er konklusionen klar: Man øger virkeligt hastigheden i planternes vækst ved at sætte dem i vand i starten og på den måde lade dem udvide deres rodnet betragteligt.Hvis porrerne fortsætter med at vokse sådan, tror jeg at den del af planteprojektet bliver en stor succes.

Dog er der en træls ting ved porrerne. De hvide fra den tidligere porreplante er blevet slimet under sit ophold i vandet, og efter det er blevet plantet om, er det begyndt at smålugte ret træls.

Jeg har forsøgt at fjerne “skallen,” men om det er godt for planten er jeg ikke klar over. Men jeg kunne altså ikke udholde lugten mere, så af kom den.

Bønnerne ligner lidt nogle små skravl af nogle planter,  men forhåbentligt klarer de den.
Bønnerne ligner lidt nogle små skravl af nogle planter, men forhåbentligt klarer de den.

Småkageplanter

Ja, det er måske ikke helt korrekt, at det er småkageplanter, men idéen bag er sådan set rigtig god. Jeg har fået en masse køkkenudstyr fra min mormors hus, og deriblandt tre store småkagedåser. Jeg prøvede at rengøre dem, da de havde stået på loftet i mange år, men syntes ikke at resultatet blev så godt, at jeg ville putte madvarer deri. I stedet for fik jeg så den idé at de kunne blive til krukker til mine planter i køkkenet.

Jeg har derfor plantet bønner, kartofler og tomatplanter over i de tre dåser, som nu pryder min vindueskarm. Bønnerne er jeg lidt bekymret for, for de er nogle små gnaldede planter, der ikke ligner at de vil blive til meget. Men et forsøg skal det trods alt have, når de nu er dukket op ad jorden. Og jeg synes også at planterne har set noget skrøbelige ud de andre år, så måske skal de bare se sådan ud på dette tidspunkt i processen.

Kartoflerne er måske et endnu mere optimistisk projekt, for der er ikke ret store øjne på nogle af de kartofler jeg har plantet ud. Men nu får vi se, om det kan lykkes at få nogle kartofler frem.

Tomatplanten i småkagedåsen er den eneste plante jeg har store forventninger til i øjeblikket, for den ser ud til at have det rigtig godt.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.