Sprouting

Jeg har besluttet mig for at se, hvad jeg kan gendyrke i mit køleskab. Jeg har tidligere set videoer på youtube om hvordan man gør det og besluttede mig efter et kig i køleskabet for at forsøge mig med porrer, løg og kartofler. Men stedet for at plante dem ud med det samme kan man med gendyrkning sætte grøntsagen i vand, og speede processen med spiringen op.

Ganske simpelt - en porre, et marmeladeglas med vand og masser af sol.

Porrer

Faktisk er det så simpelt, at det er føles skørt, at jeg ikke har prøvet det før. Man skærer bunden af porrerne og efterlader nogle centimeter af stænglen. Denne stoppes i et marmeladeglas som fyldes med vand og stilles i solen.

Det er vigtigt, at vandet ikke dækker hele porrestumpen, men kun et stykke op ad stænglen.

Herefter er det sådan set bare at udskifte vandet hver dag, og vente på at planterne skyder i vejret. Efter sigende skulle det gå ret stærkt med at genspire, så jeg glæder mig til at se, hvad der sker inden længe.

De ligner lidt, nogle små monstre med pinde stikkene ud af dem, men mon ikke det virker alligevel. Foto: J. Sakskjær

Løg

Jeg ville også gerne prøve at gendyrke løg, og her bruger jeg nogenlunde samme teknik. Jeg vælger et par løg ud og fylder marmeladeglassene med vand, så det dækker rødderne og et par centimeter op til midten af løget.

Igen er det vigtigt, at vandet bliver udskiftet hver dag de står i solen, og vandet ellers hurtigt bliver dårligt.

Fordi løgene ikke er så lange som porrerne, har jeg i stedet sat tre små træpinde i siden, så løgene bliver holdt oppe. På den måde er der god plads nede i vandet, så løgenes rødder kan spire.

Foto: J. Sakskjær

Purløg

Jeg har flere gange tidligere prøvet at genplante purløg uden held. Det har irriteret mig meget, at det tilsyneladende ikke kunne lade sig gøre men nu har jeg fået idéen at gøre på samme fremgangsmåde med purløgen, som med porrerne og løgene, og endda når krydderurterne typisk kommer med jord i et lille bundt, der næsten skriger på at blive plantet ud. Derfor har jeg klippet toppen af purløgene, og skyllet alt jorden af rødderne, hvorefter jeg har puttet dem i en skål med vand. Om det virker, må tiden så vise.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.