Når man, som jeg bor i lejlighed i storbyen, ser mulighederne for at dyrke grøntsager umiddelbart ret begrænsede ud. Jeg har gennem de sidste par år dyrket forskellige grøntsager i min vindueskarm og på altanen, men ikke rigtig kunnet få det i et omfang, hvor mængden af grøntsager er af større betydning i min madbeholdning.
Gennem det sidste stykke tid har jeg derfor researchet på forskellige muligheder for at optimere min grøntsagsproduktion. Målet er været, at det skal kunne gøres ved at genbruge materialer og derfor ikke koste mange penge, mens det samtidig gerne skulle give mig mulighed for at spare flere penge på madbudgettet.
Men når man kun har 1,5 m2 altan og et par vinduer at gøre godt med, er det begrænset hvad man har af muligheder. Heldigvis har jeg dog fundet et par måder, som jeg tror kan fungere, hvis jeg altså får taget mig tiden til at sætte det i gang. Så spekulerer du ligesom jeg selv på, hvordan det dog skal kunne lade sig gøre at blive mere uafhængig i byen, er her noget inspiration til overvejelse.

Vertical bottle garden
Den bedste idé er at lave en “vertical garden.” Jeg har fundet inspiration til flere forskellige måder at gøre det. Nogle bruger gamle europaller til at bygge en væg med “lommer” til planterne. Andre bruger forskellige former for plastikdunke som klippes op og hænges på væggen.
Ved at lave et langt rør af plastikflasker, og klippe huller i siden, kan man plante adskillige planter i højden på altanen. Resultatet er, at man får plads til meget mere, end de planter der ville kunne være på gulvarealet. Du kan se en video her, med en familie der er virkeligt god til konceptet vertical garden.

Windowfarming
En anden idé er window farming, et koncept, der minder om vertical garden-konceptet. Igen er idéen, at man bygger i højden, men denne gang med et sindrigt vandingssystem, der gør det muligt at have beholderne i vindueskarmen.
Projektet er opfundet af Britta Riley, der har lavet en Ted Talks omkring projektet med at gøre livet mere bæredygtigt.