Leg med økonomien

Umiddelbart lyder det ikke som det allerbedste råd, at give dig til at lege med din økonomi, men forstå mig ret: Det handler ikke om at lege med pengene, men om at gøre det til en leg at spare op.

Jeg har selv en studiegæld, som jeg gerne vil gøre mindre så snart det kan lade sig gøre. Nu er der mange måder at sætte sig selv til at betale af og spare op på, og en af dem er at lægge et stramt budget. Men i stedet for at gøre det hele til en sur pligt er der flere små ting du kan gøre, for at gøre det sjovere.

The envelope system

Jeg har valgt at sy kuverterne i stof, så jeg har noget pænt at kigge på, men du kan selvfølgeligt også bruge almindelige papirskuverter i stedet.
Jeg har syet kuverterne i stof, så jeg har noget pænt at kigge på, men du kan jo også bruge almindelige papirskuverter.

Hvis du har set “Luksusfælden” på TV3, har du sikkert set, at eksperterne råder de folk de giver økonomisk førstehjælp, til at gennemgå deres boner, og samtidigt lægge det beløb, de må bruge i kuverter til hver uge. Gør man det, fra starten af måneden, sikrer du, at der er penge nok til slutningen af måneden, i stedet for at du må leve af pasta den sidste uge af hver måned. Jeg har sat 500 kr. af pr. uge til madindkøb, og det dækker fint, hvad jeg spiser, samt vaskepulver og toiletpapir, og hvad der nu ellers skal til en husholdning.

I løbet af ugen kan du lave en konkurrence med dig selv om, hvor meget du faktisk har brug for når du handler. Jeg plejer at lave en huskeliste, som jeg følger ret stringent, så jeg ikke kommer hjem med overflødige ting. Fordelen ved huskelisten er, at du kan lave den mens du gennemgår køleskabet, så du ikke får købt for meget mælk eller grøntsager. Hvis du vænner dig til at gennemgå køleskabet mens du skriver huskelisten, bliver du også bedre til at tænke de madvarer du allerede har ind i din madlavning. På den måde kommer du også til at smide mindre mad ud, som er blevet for gammel.

Sparegris-konkurrencen

Jeg kan bedre lide at bruge et gennemsigtigt glas, end en sparegris, for her kan jeg følge med i hvor fyldt den er.
Jeg bruger et gennemsigtigt glas i stedet for en sparegris, for så kan jeg bedre se, hvor fyldt det er.

Jeg er god til at have mange småmønter til at ligge og irritere i min pung i løbet af ugen. I stedet for at være træt af at mønterne rasler rundt har jeg lavet en regel om, at jeg hver søndag, tømmer alle mønter fra pungen over i mit spare-glas.

Bruger du lige som jeg the envelope system, kan du også gøre det til en konkurrence, at se hvor mange af de 500 kr. du har ugentligt, der kan puttes i spare-glasset ved ugens udgang. Efter en måned eller to, tager du pengene ned i banken og sætter dem på din opsparingskonto, eller bruger dem til en ekstraordinær indbetaling på din gæld. Hvis du vil konkurrere med dig selv, kan du hver gang skrive ned, hvor meget du fik sparet op når du tømmer glasset, og se, hvor meget bedre du bliver til at spare på pengene, hver gang du tager ned i banken.

Jeg bruger selv et glas i stedet for en sparegris, da jeg her kan følge med i hvor fyldt glasset bliver og gætte på hvor meget der er i det. På den måde gør jeg det til en konkurrence med mig selv, at spare penge op.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.