Fri mig fra pengene – en guide

20140302_115652Som jeg tidligere har skrevet om på bloggen, er det gennem det sidste stykke tid kommet til at lægge mig mere og mere på sinde, at skabe mig et liv, hvor jeg er mindst muligt afhængig af penge. Men hvordan gør man det, når man har gæld, og et 8-16 job.  Herunder kan du se nogle af de metoder jeg har benyttet mig af til at fjerne mit fokus fra pengene, til det der virkeligt betyder noget i mit liv.

Det nytter ikke noget at gemme økonomien væk

En af de ting, jeg først og fremmest har måttet se i øjnene er, at min økonomi ikke bliver bedre, hvis jeg ikke tager hånd om den. Måske sidder du og tænker at det ikke giver mening at øge mit fokus på min økonomi, hvis jeg vil ønsker netop at fjerne fokus fra penge, men jeg oplever, at det faktisk er tilfældet. I stedet for at frygte om jeg har penge nok hver måned, må jeg bide i det sure æble og en gang for alle sætte mig ned og lave et overblik. Det er ikke nødvendigvis sjovt at se sin økonomi i øjenene, specielt ikke hvis man har lån, og det føles uoverskueligt, men netop den ubehagelige følelse kan blive en drivkraft til at få styr på finanserne, har jeg oplevet.

Jeg satte mig derfor ned og fulgte denne checkliste til at komme gennem min økonomi:

1: Sortering af alle papirer

Hvis du ikke har styr på papirerne fra skat, eller dine regninger, er det sværere at holde styr på om alle regninger nu også er blevet betalt denne måned, eller om der ligger noget ubehageligt og gemmer sig.

2: Få styr på din indtjening

Det lyder måske helt tåbeligt enkelt, men faktisk du får et meget klarere overblik, hvis du ved præcis hvor mange penge du har at gøre med hver måned. Regn derfor sammen, hvor meget du får hver måned i løn, boligstøtte, børnepenge mv.

3: Lav et budget over dine nuværende udgifter

Ganske simpelt, gå din netbank igennem og lav et overblik over, hvad du bruger penge på. Når du har gjort det, kommer den svære spareøvelse. Vurder, om du i virkeligheden har brug for de ting du betaler for. Hvis du aldrig bruger dit fitness-abonnement, er det bedre at spare pengene. Har du mulighed for at få nogle af dine faste tjenester, f.eks. mobilabonnementet, billigere? Denne øvelse kan gøre ondt i starten, men hvis du hele tiden har i baghovedet at du gerne vil af med din gæld, så du ikke skal bekymre dig om penge, kan det efterhånden blive til en hel sport, at finde ud af hvor billigt man kan leve.

4: Find ud af hvor meget du kan betale af på din gæld om måneden, og lav en afbetalingsplan

Hvis du har meget gæld, kan det du kan betale af hver måned føles som en dråbe i havet. Men hvis du strukturerer din betalinger, så du betaler af på de gældsposter med den dyreste rente først, og derefter overfører det beløb du betaler på hver gældspost til de andre, vil du opleve at du over kort tid kan nedbringe din gæld markant.

Eksempel: Du har tre lån på 2000 kr., 5000 kr. og 10000 kr. Du har mulighed for at afdrage med 2000kr. pr. mdr. og vælger derfor at lave små indbetalinger på lån nr. 2 og 3, mens du koncentrerer dig om det mindste lån. Du betaler derfor 1000 kr. ind til lån nr. 1 og 500 kr. til hver af de andre. Efter to måneder er det mindste lån betalt og du “overfører” derefter de 1000 kr. du betalte af om måneden til lån nr. 2, hvorefter du betaler 1500kr. pr. mdr. på dit 5000 kr lån og fortsat 500 på lån nr. 3. Når du er færdig med lån nr. 2, “overfører” du afdraget til lån nr. 3. På denne måde vænner du ikke dig selv til at have flere penge mellem hænderne, når du er færdig med at afvikle et lån. Bemærk dog, at hvis der er stor forskel på renterne på de enkelte lån, giver det bedst mening at vælge at afdrage først på det lån, der har den højeste rente.

Og så til sidst et universal-råd: Lad være med at sætte dig selv alt for hårdt i forhold til din afbetaling. Jo strammere du sætter din økonomi, jo større sandsynlighed er der for at dine afbetalingsplaner falder fra hinanden, hvis du lige pludseligt står overfor en uventet udgift. Det er en god idé at sætte lidt til side hver måned som en buffer til nødsituationer.

Kilder:

One thought

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.