3. måned i spareprojektet

Sparegris pengeregnEndnu en måned er gået, og det er blevet tid til at evaluere på mit spareeksperiment igen. Denne måned har dog været lidt anderledes end de to første, da det var december, og der derfor også skulle gøres plads i økonomien til julegaver. Da jeg startede spare eksperimentet i oktober måned var mit håb at spare flere tusinde kroner. Jeg satte derfor et budget på 4000 kr. til mad og diverse hver måned.

Det viste sig hurtigt at det sagtens kunne lade sig gøre, at holde sig indenfor de rammer, og jeg lagde derfor omkring halvdelen af mit dieselbudget ind under kontanthævningerne. Alligevel lykkedes det mig at komme igennem de tre måneder med over 1200 kr. i overskud. Havde jeg ikke lagt dieselbudgettet ind, ville jeg samlet have sparet 3300 kr. – altså mere end en fjerdedel af budgettet for de tre måneder. Det synes jeg bestemt godt jeg kan være stolt af.

Men hvad har der ellers være af konklusioner på spareprojeketet?

Økonomisk buffer til uforudsete udgifter

money-150x121En af de ting, jeg er blevet klar over er, at jeg gerne vil prioritere en økonomisk buffer højere end jeg har gjort hidtil. Det er altid rart med nogle penge stukket til side, til når bilen pludseligt skal på værksted, eller en lille juleopsparing, så man ikke skal lægge en masse ekstra penge hvert år i december. Derfor har jeg allerede nu oprettet en bufferkonto udover min normalt opsparingskonto for at have noget at stå imod med fremadrettet.

Kuvertsystemet

Jeg er faktisk gået hen og er blevet så glad for systemet, at jeg har besluttet mig for at fortsætte med det hen over foråret. Det giver mig en langt bedre fornemmelse af, hvad jeg bruger mine penge på, når jeg bruger kontanter. Selvfølgeligt er det ikke helt muligt at undgå at bruge et dankort, og nogle gange bruger jeg mit dankort til køb over nettet. Men som det klare udgangspunkt kan jeg kun se fordele ved at bruge kontanter i den daglige indkøbssituation.

Afdrag på gæld

pengeregnDa de tre måneder har betydet at jeg har sparet flere penge på mit månedlige forbrug, har jeg uden at være nervøs kunnet sætte mine månedlige afdrag på min gæld op. Et af målene med at blive bedre til at styre min økonomi handlede også om, at jeg gerne ville vide, hvor meget jeg kunne holde til at afdrage hver måned, uden at skulle leve helt på en sten. Resultatet er, at jeg nu, hvor alle mine betaliner er sat i system, og jeg har overblik over min økonomiske situation, faktisk kan afdrage med 1000 kr. mere i måneden, end jeg oprindeligt troede var muligt, og stadig leve en helt fornuftig hverdag uden at mangle noget.

 

Endeligt er en af fordelene ved at fortsætte med kuvertsystemet, at foråret også være med til at vise et lidt mere realistisk billede af, hvordan min økonomi ser ud udenfor julemåneden, og hvor meget jeg kan spare, når jeg ikke skal lægge økonomi ind til gaver, julemad og hvad der ellers hører sig til. Så mon ikke foråret vil være med til at give mig en endnu større forståelse for, hvad jeg bruger penge på over et halvt år. Og i øvrigt vil det også give mig en større vane-fornemmelse af at betale med kontanter. Selvom jeg har gjort det i tre måneder er det stadig en forholdsvis ny vane, som jeg skal øve mig i, heriblandt at huske bon’erne når jeg handler, så jeg kan se, hvad jeg rent faktisk har brugt kontanterne på! Men som med alting, følger vanerne først trop efter et stykke tid.

Hvis du har tænkt dig at 2015, skal være året, hvor du selv kommer igang med at se din økonomi igennem, er du velkommen til at kigge nogle af de tidligere opslag her på siden igennem for inspiration. 

Fri mig fra pengene
Motivationen til et spareprojekt

Du kan også kontakte mig via formularen nedenfor, eller skrive en kommentar her på siden, hvis du har  spørgsmål.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.